11 prečica koje će vam olakšati život na internetu

U nastavku vam predstavljamo 11 najkorisnijih prečica (kombinacija tipki i/ili miša) koje vam uveliko mogu olakšati život na internetu kada koristite desktop računar, odnosno miš i tastaturu. Bez obzira koristite li Firefox, Chrome, Edge, Operu, Safari, Brave ili drugi moderni preglednik sljedeće prečice sa tastaturom i mišem uveliko će vam olakšati rad na internetu, odnosno “surfanje” kako je to popularno kazati. Ukoliko ih budete primjenjivali vaše kretanje na internetu i sam rad biti će brži, a istovremeno i produktivniji. Sigurni smo da ćete ih lako savladati. Nije loša ideja i odštampati ih na papiru, za početak, i postaviti na vidno mjesto uz vaš računar dok ih ne zapamtite.

1. Ctrl + F5 – osvježite i resetirajte predmemoriju preglednika

Ukoliko imate potrebu za osvježavanjem prikaza stranice jer se ista ne prikazuje pravilno ili nekog drugog razloga, ova prečica će natjerati preglednik da ponovo učita stranicu i sve njene elemente i tako popravi prikaz.

2) F11 – otvaranje stranice na punu veličinu ekrana

Ako zatrebate prikaz u punoj veličini, preko cijelog ekrana, ova će prečica ukloniti sve okvire i izbornike preglednika te će raširiti stranicu preko cijelog ekrana. Ako ponovo pritisnete F11 prozor se vraća u standardni prikaz.

3) F3 – pretraga teksta na trenutnoj stranici

Imate ogromnu stranicu sa puno teksta i znate da ste na njoj vidjeli nešto što vas zanima ali ne znate gdje? Sa F3 ćete dobiti dijalog za pretragu teksta aktuelne stranice i markiraće svako njegovo pojavljivanje radi lakšeg uočavanja. Dovoljno je ukucati samo dva karaktera i preglednik će već početi označavati odgovarajući tekst na stranici.

4) Ctrl + H – prikazivanje istorije posjećenih stranica

Jučer ste nešto počeli čitati a danas želite to nastaviti, a ne sjećate se gdje. Sa kombinacijom Ctrl+H otvoriće vam se novi tab gdje će vam biti prikazan hronološki popis (od najnovije do najstarije) svih stranica koje ste posjetili.

5) Ctrl + J – prikazuje istoriju skinutih dokumenata

Ako želite vidjeti listu i lokaciju svih dokumenata koje ste skinuli sa interneta koristitie kombinaciju tipki Ctrl+J. Preglednik će vam u novom tabu hronološki izlistati sve dokumente koje ste skinuli s interneta u prošlom periodu. Također će vam i omogućiti da otvorite mapu (folder) u kojoj se taj dokument nalazi.

6) Ctrl + T – otvara novi tab u pregledniku

Sa Ctrl+T otvarićete novi tab desno od postojećeg u okviru aktivnog preglednika.

7) Klik na točkić miša – otvaranje linka

Ako točkićem miša kliknete na neki link on će se otvoriti u novom tabu. Fokus preglednika će ostati na trenutno aktivnom tabu.

8) Ctrl + Shift + T – otvara prethodno zatvoreni tab

Ovo je jedna od najzahvalinijih prečica koja vas može izvaditi iz neprilike slučajno zatvorenih tabova. Ctrl+Shift+T kombinacija će vam otvoriti zadnje zatvoreni tab u stanju kakav je bio, uključujući i njegovu istoriju. Ukoliko ponovo pritisnete istu kombinaciju, možete otvoriti sljedeći u redu zatvorenih tabova.

9) Ctrl + okretanje točkića na mišu – promjena veličine prikaza

Istovremenim pritiskom na Ctrl i okretanjem točkića na mišu naprijed ili nazad možete povećati (zumirati) ili smanjiti prikaz stranice.

10) Ctrl + D – web prečice

Ukoliko želite sačuvati link trenutne stranice ovom prečicom ćete je sačuvati u web prečicama preglednika (bookmarks). Imaćete mogućnost da promjenite i naziv prečice radi lakšeg prepozvanja kao i da ih organizirate u mape/foldere radi bolje organizacije.

11) Esc tipka

Escape tipka – zaustavlja izvršavanje neke aktivnosti na stranici, npr. učitavanje stranice.

Posebna ponuda
za organizacije sa manjim zahtjevima

Na vašu email adresu će stići detalji naše ponude. Ne brinite, nećemo nikome davati niti na drugi način zloupotrebaljavati vaše podatke.